Siemię lniane jest popularnym superfoodem, mającym wpływ na trawienie. Zawiera również duże ilości kwasów Omega 3, błonnika oraz antyutleniaczy. Wkomponowanie go w dietę, pozwala pozbyć się problemów trawiennych oraz podrażnień ze strony układu pokarmowego.
Siemię lniane – czym jest ?
Siemię lniane jest określane superfoodem, pozyskiwanym z lnu już od kilku tysięcy lat. Dzisiejsze możliwości zakupu nasion w każdym sklepie sprawiają, że może stać się on nieodłącznym elementem diety. Do dyspozycji mamy dwa rodzaje siemienia lnianego, w tym brązowe i złociste. Właściwości produktu mają właściwości wpływające na pracę jelit, sprawdzi się więc dla osób, które mają problemy z trawieniem bądź często towarzyszą im podrażnienia w układzie pokarmowym. Superfood zawiera w sobie dużą ilość substancji odżywczych, szczególnie błonnika. Na porcję składającą się z łyżki stołowej i 37 kcal zawiera go aż 2 gramy. Posiada również cenne kwasy Omega 3,antyutleniacze, minerały, takie jak wapń, potas, magnez, cynk oraz witaminy A, C, D, E.
Korzyści płynące z jedzenia siemienia lnianego
Siemię Lniane znane jest przede wszystkim ze swoich zbawiennych właściwości, działających na układ trawienny. Nasiona działają na perystaltykę jelit, pomagając radzić sobie z występującymi podrażnieniami w układzie pokarmowym. Zawarta w siemieniu lnianym duża zawartość błonnika sprawia, że działa także wspomagająca w czasie redukcji, hamując uczucie głodu. Ponadto zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin, minerałów, cennych kwasów oraz pożytecznych składników
Siemię lniane – jak je spożywać?
Zalecana dawka przez dietetyków to około jedna łyżka stołowa nasion siemienia lnianego w ciągu doby. Spożycie może odbywać się w wygodny dla nas sposób, poprzez dodanie do potrawy, jako składnik wzbogacający sałatki, koktajle, owsianki. Popularnym sposobem jest także zalewanie siemienia wodą oraz spożywanie tzw. naparów z siemienia lnianego.