Na czym polega dieta ketogeniczna (Keto) ?

Dieta ketogeniczna zyskuję coraz więcej zwolenników, ze względu na właściwości i sposób żywienia. Polega przede wszystkim na eliminacji danych składników, radykalnie wpływając na procesy metaboliczne. Odpowiednio stosowana, wpływa na lepsze samopoczucie i redukcje tkanki tłuszczowej. 

Czym jest dieta ketogeniczna? 

Dieta ketogeniczna to sposób żywienia, opierający się na ograniczeniu węglowodanów do minimum. Zbilansowana dieta zawierająca tłuszcze, węglowodany i białko pozwala czerpać organizmowi energię z glukozy. Zastąpienie węglowodanów tłuszczami, wprowadza organizm w stan ketozy, który przez brak glukozy pozyskuje energię skupiając się szczególnie na tłuszczach. Dieta eliminacyjna prowadzi do zwiększenia ciał ketonowskich, produkowanych w wątrobie, które naturalnie wytwarza organizm. W stan ketozy natomiast można wejść tylko  przypadku ograniczenia węglowodanów, których spożycie nie powinno przekraczać 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Istotny w diecie ketogenicznej jest brak określonego spożywania limitu kalorii, o ile jest przeprowadzony rozsądnie. 

Dietę początkowo opracowano w celu zmniejszenia napadów padaczkowych u dzieci. Dalsze badania wykazały wiele zalet, wpływających na zdrowie i samopoczucie:

  • korzystny wpływ na zmniejszenie masy ciała, 
  • zwiększenie wydolności organizmu, 
  • redukcja uczucia głodu, 
  • zmniejszenie częstotliwości migreny,
  • zmniejszenie ryzyka powstania cukrzycy,
  • możliwość wykorzystywania w terapii schorzeń neurologicznych. 

Dieta ketogeniczna nie może być jednak stosowana przez każdego. Wszystkie zmiany w jadłospisie powinny być poprzedzone badaniami laboratoryjnymi oraz skonsultowane z lekarzem, bądź doświadczonym dietetykiem. Warto jadłospis eliminacyjny prawidłowo skomponować, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin. Istotnymi przeciwwskazaniami w przypadku diety ketogenicznej są zaburzenia w pracy nerek, wątroby, trzustki, jak również nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, wrodzone schorzenia metaboliczne, ciąża i karmienie piersią. 

Co jeść na diecie ketogenicznej? 

Dieta ketogeniczna opiera się przede wszystkim na eliminacji węglowodanów do minimum. Ograniczenia obejmują składniki, takie jak chleb, ryż, makarony, płatki zbożowe, fasole, kukurydze, mleko oraz słodycze i słodkie napoje. Skupia się przede wszystkim na jedzeniu mięsa, nierafinowanych olejów, nabiału, jajek, orzechów, nasion oraz niektórych warzyw (m.in. awokado, pomidory, ogórki, sałata, cukinia)