Kurczak z wolnego wybiegu to nic innego jak mięso pochodzące z ekologicznej hodowli. W takim miejscu zwierzęta mogą poruszać się swobodnie, są szczęśliwe i karmi się je naturalnymi paszami. Taki produkt spełnia najwyższe standardy jakościowe.
Ekologiczny kurczak z certyfikatem – produkt warty uwagi
Kurczak z certyfikatem ekologicznym jest niezwykle interesującym produktem, na który warto zwrócić uwagę. Jest on bogaty w cenne wartości odżywcze. Taki kurczak charakteryzuje się dużą zawartością białka, przy jednoczesnej niewielkiej ilości tłuszczu w porównaniu na przykład do mięsa wieprzowego, które to w Polsce stanowi najczęściej wybierany produkt tego rodzaju. Kolejną zaletą takiego produktu jest to, że jest on lekkostrawny (jak każdy drób). Przez cenne właściwości, kurczak z certyfikatem jest bardzo ceniony, szczególnie przez osoby przebywającej na diecie lekkostrawnej lub odchudzającej, a także i przez osoby, które na co dzień uprawiają różnego rodzaju sporty. Co istotne, ekologiczny drób jest także artykułem preferowanym oraz dobrze tolerowanym przez najmłodszych oraz osoby starsze.
Kurczak z wolnego wybiegu – na czym polega hodowla?
Praca związana z hodowlą drobiu z wolnego wybiegu polega najpierw na wybraniu odpowiedniej rasy kurczaków, które rzadko chorują i są świetne przystosowane do pobierania pokarmu właśnie na wolnym wybiegu. Kurczak w takiej hodowli ma zawsze dostęp do świeżej wody i zdrowego pożywienia, ale i wolnego wybiegu oraz odpowiedniej ilości światła słonecznego. Zwierzęta w takim przypadku spożywają zdrową paszę, ale i zioła, owoce, dżdżownice, które wspomagają w naturalny sposób proces trawienia. Tutaj warto zaznaczyć, że kury mają duże zapotrzebowanie na dobre składniki mineralne. Właśnie dlatego w ekologicznych gospodarstwach otrzymują one do jedzenia także skorupki jaj, popiół drzewny, susz z nasion pokrzywy czy rozdrobnione igliwia sosny i jodły.
Kurczak bez hormonów
Dzięki gospodarstwom ekologicznym, w których nie stosuje się żadnych substancji na przyspieszenie lub zwiększenie wzrostu zwierząt, można uzyskać taki produkt jak kurczak bez hormonów. Kury w takich miejscach otrzymują zdrowe pożywienie – bez GMO i innych chemicznych preparatów.
Kurczak bez antybiotyków
Ekologiczne mięso kurczaka jest pozbawione także antybiotyków. Do takich gospodarstw, jak już wspomnieliśmy wcześniej, wybiera się rasy, które rzadko chorują. Dzięki temu nie trzeba zwierzętom podawać w ciągu życia żadnych antybiotyków i w ten sposób można uzyskać zdrowy i smaczny produkt – kurczak bez antybiotyków.
Kurczak ekologiczny – gdzie kupować?
EKO produkty, takie jak kurczak ekologiczny bez antybiotyków, to niezwykle cenne artykuły spożywcze. Od paru lat można je znaleźć w wielu miejscach, na przykład w wielkopowierzchniowych marketach i niewielkich sklepach ze zdrową żywnością. Takie mięsa najlepiej kupować po prostu ze sklepów, które specjalizują się w sprzedaży zdrowej żywności – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Można w nich znaleźć wyłącznie zdrowe produkty żywieniowe najwyższej jakości.