urozmaicenie diety

Jak urozmaicić swoją dietę?

Prowadząc zdrowy styl życia, niezwykle ważne jest, aby codzienna dieta była odpowiednio zbilansowana. Pozwala to uniknąć niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie oraz zachowanie witalności i dobrego samopoczucia. Dlaczego urozmaicona dieta jest tak ważna? Jak wdrożyć zbilansowane posiłki?

Urozmaicona dieta – źródło zdrowia

Nie bez przyczyny ze wszystkich stron słyszy się, że dieta powinna być przede wszystkim odpowiednio zbilansowana i zdrowa. To podstawa zachowania odpowiedniego zdrowia, witalności czy samopoczucia, Unikamy przy tym ryzyka powstania niedoborów różnych witamin oraz składników mineralnych.  To, co na co dzień ląduję na naszych talerzach, jest paliwem, którego potrzebujemy do zaspokojenia codziennych funkcji życiowych. Urozmaicona dieta pozwala również wykonać nam zaplanowane działania i przyczynia się do naszego nastroju i polepszenia odporności. Dlatego tak ważne jest, aby spożywane składniki dostarczały nam energii i siły, wpływając zarówno na ciało, jak i umysł. 

W jaki sposób urozmaicać swoją dietę?

Podstawą urozmaiconej diety, w której nie odczujemy monotonni ze spożywanych posiłków, jest planowanie ich z wyprzedzeniem. Pozwoli to mieć kontrolę nad dostarczanymi niezbędnymi składnikami. Kolejną złotą zasadą jest niewychodzenie na zakupy, podczas gdy jesteśmy głodni. Unikniemy w ten sposób chęci na szybkie, przetworzone oraz niezdrowe jedzenie. 

Skup się na produktach sezonowych lub dostępnych w niemal każdym markecie czy osiedlowym sklepie. Kupuj świeże warzywa i owoce, które są na samej górze piramidy żywieniowej i posiadają w sobie wiele składników odżywczych. Ponadto na dostarczeniu odpowiedniej ilości węglowodanów, tłuszczy oraz białka. 

Pojawiający się problem z odpowiednim dobraniem zbilansowanych składników, rozwiązać można przez wizytę u zaufanego i wykwalifikowanego dietetyka, który dobierze dietę do aktualnych potrzeb sylwetkowych – redukcji, masy lub utrzymania aktualnej wagi. 

Wybierając gotową dietę najlepiej kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Duża dostępność różnych produktów pozwala również na zastąpienie składników, za którymi nie przepadasz innym, bogatym w podobne składniki odżywcze. 

Jak urozmaicić diete

Sprawdzone sposoby na urozmaicenie diety

Pierwsza myśl urozmaicenia diety może powodować przerażenie i poczucie zagubienia. Przekonaj się, że dieta może być smaczna, urozmaicona i przede wszystkim zdrowa. Nie bój się eksperymentować w kuchni z ulubionymi składnikami. 

    • niezastąpione zupy – zupy są bardzo wdzięcznym daniem, w którym możemy przemycić dużą ilość warzyw. Ponadto możemy je urozmaicać różnymi kaszami, dodatkami ziół lub pestkami dyni czy słonecznika. 
    • Sałatki – nie zawsze mamy chęć na całe danie, którego przyrządzenie zajmie nam dużo czasu. Doskonałym rozwiązaniem są sałatki, które przyrządzić można z gotowych mixów sałat. Zbilansuj je dodatkowo podsmażonym kurczakiem, jajkiem, serem z ulubionymi warzywami. Forma sałatki pozwoli zabrać ją na trening, do pracy lub spotkanie. 
    • Przygotuj samodzielne słodkości – przygotowanie samodzielnie domowych słodyczy lub wypieków pozwala na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Ponadto z wykorzystaniem daktyli, orzechów, migdałów, pestek oraz różnych mąk, możesz dostarczyć organizmowi potrzebnych i zdrowszych składników.
    • Świeże zioła i przyprawy – szczególnie pietruszka, oregano, bazylia, kurkuma, imbir, goździki, cynamon to źródła antyoksydantów. Dodając je do potraw, zyskasz również nowe smaki i urozmaicenie potraw. 
    • Koktajle – kolejna propozycja dla zabieganych to sporządzenie koktajli, w których dostarczyć można dodatkowe warzywa i owoce. Odpowiednio zbilansowane mogą zastąpić nawet posiłek w ciągu dnia. 

Gdy cierpisz na brak czasu w ciągu dnia, koniecznie zajrzyj do artykułu: Jak zadbać o dietę nie mając czasu?

Sposób na zdrowie – surowe warzywa i owoce 

Wprowadzenie do swojego jadłospisu surowych warzyw i owoców związane jest przede wszystkim z zawartością w nich dużej ilości błonnika pokarmowego. Odgrywa on szczególnie istotną rolę w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Ponadto wspiera naszą odporność oraz układ sercowo-naczyniowy. To także istotny składnik w diecie redukcyjnej, ponieważ zapobiega zaburzeniom na tle pokarmowym – wpływa na perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i biegunkom. 

Dieta

Urozmaicona dieta – małe zmiany

W jaki sposób możesz jeszcze wpłynąć na różnorodność swojej diety? Baw się obróbką termiczną! Smażonego zazwyczaj kurczaka na patelni można przyrządzić również, gotując go na parze lub poprzez pieczenie w piekarniku. Natomiast jeśli na co dzień jesz zazwyczaj mięso drobiowe, zamień je na wołowinę. Małe kroki pozwolą na poznawanie nowych możliwości i smaków bez konieczności wprowadzania rozległych zmian. 

Codzienny jadłospis urozmaicić możesz również dzięki zamianie wytrawnych śniadań na słodkie i odwrotnie. Baw się dietą z uwzględnieniem potrzebnych składników, poznawaj nowe smaki, a rutyna nie wpadnie do twojej kuchni.