Soki przygotowane samodzielnie z dobranych odpowiednio owoców i warzyw to doskonałe rozwiązanie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Odpowiednio skomponowane, mogą wpływać na nasze zdrowie poprzez wspomaganie regeneracji organizmu i pobudzenie jego metabolizmu.
Soki wpływające na zdrowie
Przygotowane soki poprawią zdrowie, jak również z powodzeniem będą niskokaloryczną przekąską pomiędzy posiłkami. Najlepiej przygotować je za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której pozostanie w składnikach duża ilość witamin i minerałów.
Przygotowując owoce i warzywa do soków, należy je wcześniej odpowiednio przygotować poprzez dokładne umycie i pozbycie się ich niejadalnych skórek i pestek np. jak w przypadku pestki śliwki czy skóry arbuza. Owoce i warzywa, należy również pociąć, w sposób umożliwiający włożenie ich do sokowirówki.
- Sok na odporność – Przygotowany, dostarczy dużej ilości żelaza, magnezu i wapnia. Potrzebne składniki to: 3 garście szpinaku, 2 jarmużu, po jednej mięty i natki pietruszki, ogórek, limonka, pół główki sałaty rzymskiej. Wyciśnięte składniki, mieszamy z połową szklanki wody kokosowej.
- Sok na kaca – potrzebujemy: sok z jeden cytryny, limonki, świeżej czerwonej papryczki chili, wymieszany z 400 mln wody i łyżką syropu z agawy. Dostarczą one potas, wapń i węgle, które pomogą w walce z kacem
- Sok wspomagający trawienie – Do przygotowania potrzebujemy, kawałek świeżego imbiru, po 2 sztuki pomarańczy, buraków, marchewki, limonkę. Burak dodatkowo wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
- Sok na energię – Do wyciśnięcia soku potrzebne są: 2 jabłka, pół szklanki truskawek, jeden średni ogórek oraz 4 łodygi rabarbaru. Aby dodać smaku, sok można wymieszać z łyżeczką zmielonego cynamonu.
Przygotowane domowe soki, można wypić od razu po ich wykonaniu lub przelać do termosu/butelki i zabrać ze sobą do pracy, lub na trening. Dostarczą one dużej ilości witamin, które korzystnie wpłyną odporność, trawienie, energię, a także podniosą na nogi w przypadku wystąpienia kaca.