Lody kojarzone są zazwyczaj z niezdrową przekąską, która kusi, jak tylko wzrosną temperatury. Wykonane samodzielnie, mogą stać się cennym źródłem niezbędnych witamin, a nawet białka. Jak wykonać sprawdzone, smaczne i zdrowe lody białkowe?
Sprawdzone przepisy na lody białkowe
Fit lody mogą być doskonałym uzupełnieniem diety, nawet podczas redukcji. Odpowiednio dobrane składniki dostarczą ponadto naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów, a nawet białka. Z powodzeniem mogą być spożywane jako niskokaloryczna przekąska i dostarczyć potrzebnych makroelementów w diecie, gdy za oknem temperatura obniża apetyt.
Do wykonania lodów, poza wymienionymi składnikami potrzebny będzie blender, pojemnik, w którym umieścimy nasze lody oraz zamrażalka. Przepisy można modyfikować z innymi składnikami lub za pomocą dodania smakowej odżywki białkowej. Przygotowanie w każdym przypadku wygląda podobnie i opiera się na zblendowaniu ze sobą składników, po czym ich zamrożeniu.
- Truskawkowo-bananowe
Potrzebne: 1. Szklanka truskawek, 2 dojrzałe banany, 30 g odżywki białkowej, 150 g jogurtu naturalnego.
- Waniliowo-brzoskwiniowe
Składniki: 1 brzoskwinia, 2 łyżeczki ksylitolu, laska wanilii, 2 miarki odżywki białkowej, 400 ml jogurtu naturalnego.
- Czekoladowo-orzechowe
Potrzebne: 60 g odżywki białkowej (może być o smaku czekoladowym), 10 g gorzkiej czekolady, 70 g jogurtu naturalnego, 150 ml mleka, 50 g masła orzechowego.
- Kokosowe
Potrzebne składniki: 200 g mango, 100 ml mleka kokosowego, 2 kostki gorzkiej czekolady, miarka odżywki białkowej, dwie łyżki prażonych migdałów.
Sprawdzony, dobrze dobrany skład to najważniejsza zaleta wykonywania lodów samodzielnie. Dodatkowo składniki, które w nich się znajdują, można modyfikować pod siebie i ulubione smaki. To świetna alternatywa przede wszystkim dla słodkich lodów, które dostępne są w sklepach.