Banany to popularne owoce, mające wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Ponadto są cennym źródłem węglowodanów oraz składników odżywczych. Z powodzeniem również zastąpią szybką przekąskę i w szybki sposób dostarczą energii.
Dlaczego banan?
Banan jest smacznym, słodkim owocem, z którego korzystać można przez cały rok. Doskonale sprawdza się jako przekąska między posiłkami, jak i jako dodatek do posiłku. Z uwagi na jego smak, można nim słodzić domowe ciasto lub smoothie, czyniąc je bardziej wartościowym posiłkiem. Dlaczego warto jeść banany?
Poprawia samopoczucie
Banan posiada w sobie tryptofan, aminokwas, którego organizm nie jest w stanie sam wytworzyć, dlatego też musi zostać dostarczany w pożywieniu. Związek pomaga w wytwarzaniu serotoniny oraz melatoniny, odpowiedzialnych za dobry nastrój i zdrowy sen. Melatonina bowiem odpowiada za regulację snu, natomiast hormon, którym jest serotonina, odpowiada m.in. za dobry nastrój i aktywność umysłową.
Źródło cennych witamin
Banany to przede wszystkim cenne źródło witamin z gruby B oraz witaminy C i K. Witaminy z grupy B pomagają zredukować obrzęki, wzmacniają układ nerwowy oraz wspomagają produkcję białych krwinek. Witamina K to silny antyoksydant, którego największa ilość znajduję się w dojrzałych bananach. Witamina C natomiast znacząco wpływa na wspieranie układu odpornościowego. Jeden zjedzony banan zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę C.
Szybko dostępna energia
Dojrzałe banany posiadają wysoki indeks glikemiczny, wpływając na szybki wzrost glukozy we krwi. Dla osób aktywnych fizycznie są skutecznym zastrzykiem energii w czasie okołotreningowym. Owoce te są również świetnym dodatkiem do potraw, takich jak owsianka lub desery.
Cenny błonnik
Błonnik jest istotnym elementem, regulującym pracę jelit, wpływając na perystaltykę, która zapobiega występowaniu zaparć. Zawarte pektyny są pożywką dla bakterii stanowiących mikroflorę jelitową. Produkują m.in. enzymy trawienne, polepszając przyswajanie składników odżywczych. Banany ponadto wspomagają odporność, a zawarty w nich błonnik pozwala na zmniejszenie uczucia głodu.
Wartościowe makro
Banany to wartościowe źródło mikro- i makroelementów. Posiadają przede wszystkim dużą ilość potasu, ale również są źródłem magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Odpowiednia zawartość potasu pozwala wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi, chroni przed udarem i zawałem. Pomaga dostarczyć do organizmu utracone elektrolity, chroni przed anemią oraz dzięki zawartości magnezu, zapobiega skurczom.